Minda Video

3 Shot Asas Usahawan Wajib Tahu Sebelum Shoot Video

Bagaimana jika anda ingin membuat Video Marketing untuk menjual produk atau servis tetapi anda tidak tahu dari mana hendak bermula?

Berikut ialah 3 Shot Asas yang boleh membantu anda memulakan projek pembuatan Video Marketing anda.

3 Shot yang paling kerap digunakan ialah wide, medium and close up. Jika anda belajar menggunakan 3 shot ini dengan berkesan, anda akan dapat menceritakan kisah video anda dengan menarik.

Apabila anda cuba menarik perhatian target market, anda hendaklah menggunakan shot yang berbeza untuk menarik tumpuan mereka. Shot-shot ini akan membantu pelanggan anda mengetahui perkara yang diharapkan daripada video anda.

1. Wide Shot

Wide Shot digunakan untuk memberitahu penonton siapa yang berada di tempat kejadian, di mana adegan itu ditetapkan, dan bila adegan itu berlaku.

2. Medium Shot

Seterusnya, anda menggunakan medium shot untuk memberitahu penonton mesej video anda. Pengarah fotografi menggunakan medium shot untuk menunjukkan dengan jelas wajah dan emosi pelakon sambil memaklumkan penonton tentang apa yang berlaku di persekitaran mereka.

 

3. Close Up Shot

Dan akhirnya, anda menggunakan Close Up Shot untuk menambahkan emosi pada adegan. Ini membolehkan pelakon menjalinkan hubungan emosi yang kuat dengan penonton, dan penonton dapat melihat detail secara dekat pada wajah subjek yang mereka tidak akan lihat dalam wide shot.

Jika anda menggunakan ketiga-tiga shot ini, ianya akan membantu anda membuat video marketing yang menarik. Tiga shot asas ini akan membantu anda mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang cara menggunakan kamera anda untuk hasil yang terbaik. Dan akhirnya, setelah anda menguasai asas tersebut, anda akan memahami cara menerapkannya pada video anda untuk menangkap foto dan video terbaik.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn