Minda Video

Jenis - Jenis Kamera Yang Anda Perlu Tahu Untuk Shoot Video

Terdapat beberapa jenis kamera yang tersedia di pasaran hari ini dan setiap satu mempunyai kekuatan dan kelemahannya sendiri, tetapi terdapat persepsi yang salah di kalangan pembuat filem amatur bahawa mereka perlu melabur banyak wang untuk kamera yang bagus. Anda tidak perlu mencari kamera yang mahal hanya untuk membuat video anda.

Berikut adalah jenis – jenis kamera yang anda boleh gunakan untuk menghasilkan video.

1. Mirrorless Camera

Mirrorless Kamera ialah alternatif yang lebih ringan, lebih padat kepada DSLR, dan memberikan imej kualiti yang luar biasa, terutamanya video. Perbandingan antara DSLR dan Mirrorless patut dikaji sebelum anda membuat keputusan. Badan kamera tidak mempunyai cermin yang memantulkan cahaya kepada sensor, sebaliknya cahaya itu terus ke sensor.

Mirrorless secara automatik mengehadkan goncangan kamera berbanding dengan DSLR. Dan dengan bahagian yang kurang bergerak, ia lebih senyap daripada DSLR. Walau bagaimanapun,  pilihan lens, agak terhad. 

2. DSLR Camera

DSLR ialah kamera pilihan untuk kebanyakan kreatif. Sama ada anda seorang jurugambar profesional atau jurugambar video yang bercita-cita ingin memperkenalkan saluran YouTube mereka, anda mungkin akan mendapati kamera ini berfungsi untuk sebarang projek. Mereka memberikan ketajaman tahap profesional yang luar biasa dan juga bokeh latar belakang yang luar biasa.

Video berada dalam resolusi tinggi kerana sensor lanjutan DSLR, tetapan kamera manual dan lens boleh tukar ganti. Ia bermaksud refleks kanta tunggal digital tetapi mekanik DSLR agak mudah.

3. Compact cameras

Selalunya dirujuk sebagai kamera point-and-shoot. Mereka tidak menawarkan setting kamera yang boleh dilaras, tetapi sangat berpatutan. Ia ringan, mudah digunakan dan anda hanya boleh point and shoot.

4.  Pocket Camera

Gabungan kamera dan penstabil yang kecil ini baik untuk aksi merakam dan acara serta untuk gerakan kamera kreatif yang mengalir. Ia boleh merakam 4K pada sehingga 60fps dan HD Penuh pada 240fps. Ia patut dipertimbangkan sebagai alternatif kepada camcorder asas, kamera tindakan atau kombo telefon/penstabil.

5. Cinema Camera

Cinema Camera digunakan untuk shoot movie yang ditayangkan di wayang dan selalu digunakan oleh filmmaker untuk membuat video.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn