Minda Video

Jenis - Jenis Pergerakan Kamera Yang Anda Wajib Tahu Untuk Shoot Video

Video Marketing telah menjadi salah satu cara paling berkesan untuk memasarkan perniagaan secara online. Cara yang berkesan untuk menarik perhatian target market untuk melihat video adalah dengan menggunakan pergerakan kamera. Pergerakan kamera ialah salah satu cara terbaik untuk membuat video yang dihasilkan nampak menarik. Perkara utama dalam pembuatan video ialah memilih jenis pergerakan kamera yang betul untuk video anda.

Untuk memberitahu audience cerita yang baik dan mencipta video yang menarik, anda perlu tahu target market anda. Siapa yang anda cuba reach? Apa cerita yang anda cuba sampaikan? Bagaimana anda akan menarik perhatian mereka? Jawapan kepada semua soalan ini ialah “pergerakan kamera.” Berikut adalah 6 jenis pergerakan kamera yang anda mesti tahu untuk mula shoot video.

 

1. Pedestal

Apa itu PEDESTAL? Pedestal ialah pergerakan kamera menegak di mana keseluruhan kamera dinaikkan atau diturunkan berhubung dengan subjek. Pedestal berbeza daripada TILT kerana keseluruhan kamera bergerak ke atas atau ke bawah dan bukannya hanya berputar dari titik tetap

 

2. Tilt

Apa itu TILT? TILT ialah pergerakan menegak di mana pangkalan kamera kekal di lokasi tetap manakala kamera berputar secara menegak. TILT berguna untuk menghasilkan shot yang mengandungi pemandangan menegak yang tinggi atau memperkenalkan watak secara dramatik.

 

3. Pan

Apa itu PAN? PAN adalah tindakan mengalihkan kamera dari satu sisi ke sisi lain subjek anda. Contohnya, jika anda merakam seseorang yang bercakap dengan sekumpulan orang dan anda memutuskan untuk PAN antara setiap orang dalam kumpulan itu, penonton anda akan mengikuti pergerakan kamera dengan penuh minat. Ini adalah pergerakan utama dan sering digunakan untuk menarik perhatian kepada sesuatu yang penting atau untuk menunjukkan pergerakan di atas.

 

4. Dolly In & Out

Dolly ialah sejenis pergerakan kamera yang mana pengendali kamera menggerakkan keseluruhan kamera ke hadapan atau ke belakang di sepanjang trek.

 

5. Trucking

Trucking ialah sejenis pergerakan kamera di mana keseluruhan kamera bergerak ke kiri atau kanan sepanjang trek.

 

6. Tracking

Pergerakan kamera di mana kamera bergerak secara fizikal ke sisi, ke hadapan atau ke belakang melalui pemandangan. Tracking biasanya bertahan lebih lama daripada pergerakan lain, kerana ianya mengikuti satu atau lebih subjek bergerak.

Istilah syot tracking  merujuk kepada syot yang dicapai dengan dolly kamera yang dipasang pada trek dolly, tetapi pembuat filem moden merakam syot tracking menggunakan lekap gimbal yang stabil, Steadicam, dan juga dron.

 

Jika anda ingin belajar cara menggunakan pergerakan kamera untuk mendapatkan hasil video yang menarik, anda perlu memahami jenis pergerakan dan cara menggunakannya dengan betul. Pergerakan kamera adalah penting untuk penghasilan video. Jika anda tidak memahami asas pergerakan kamera, video anda akan kelihatan murah dan amatur.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn